sábado, 26 de febrero de 2011

Podem parlar avui dia de turisme sostenible a Europa?

En la meva opinió, el turisme europeu presenta en certa manera un estat de maduresa considerable, però lluny del ideari de turisme sostenible. Certament, hi haurà regions que s’aproximaran més a un turisme més sostenible o respectuós amb el medi ambient que altres. Es detecten actualment problemes com la baixa qualitat de la ma d’obra, una alta estacionalitat i dependència del sector, excessiva concentració o massificació del turisme, ús de transports poc sostenibles, manca de sensibilització pel que fa a la qualitat...

Penso que el turisme sostenible no es una realitat a Europa, els avanços son lents i no s’han modificat els models de consum i producció insostenibles. Es cert que s’ha redactat un important ventall de polítiques i iniciatives per a desenvolupar-lo per part de les administracions i organitzacions europees, però aquestes polítiques comunitàries presenten algunes carències que potser, i al meu entendre, podrien completar-se amb plans d’accions mes concrets. Considero que ja s’ha redactat molta informació, però no s’ha concretat lo suficient. Cal actuar localment, ja que el turisme és un fenomen local i regional.

Penso que el veritable handicap per a plasmar sobre el territori local aquestes iniciatives es la comunicació defectuosa i la falta d’incentius. Les iniciatives son escrites en un llenguatge complex moltes vegades, que no arriba als participants locals i regionals. A més, els turistes no tenen accés ni comprenen la complexitat de la informació necessària per a valorar els aspectes del seu comportament en termes de sostenibilitat.

En resum, considero essencial una major concreció de les iniciatives per part de les administracions i organitzacions, així com de més incentius i una millor comunicació amb els agents locals i regionals, i amb els turistes. Cal modificar els hàbits de consum incorporant l’educació ambiental, amb una millor i mes clara divulgació de l'informació per a modificar la conducta dels turistes. Cal tenir present també que l’oferta turística sostenible pot incidir sobre els hàbits de consum del turisme i modificar així la seva conducta cap a la sostenibilitat, però alhora els turistes també poden estimular canvis en l’oferta. Aquestes 2 components estan íntimament connectades, i la millora en termes de sostenibilitat en un d’ells també influenciarà l’altra. Si fem això, en un futur podríem començar a parlar de turisme sostenible, crec que amb més voluntat i conscienciació per part de tots es pot fer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario